Bij de late nazit van een barbecue op zo’n lome zomeravond komen steevast filosofische vragen op de tuintafel, tussen de wijnglazen. Laatst ontstond onder vrienden een gesprek over het eeuwige dilemma wat er eerst was: de kip of het ei. Over oorzaak en gevolg. Bij Albron weten we ook niet wat er eerst was, maar wel waar we zelf bewust voor kiezen: wélke kip en wélk ei.
Als je naar kippen en eieren kijkt, is niet alles klip en klaar. Een keuze heeft soms onvermoede consequenties. Dat blijkt maar weer uit de fijnstofcijfers, die het CBS onlangs uitbracht. Die laten tussen alle dalingen een stijging zien binnen de landbouwsector, omdat het groeiende aantal wroetende scharrelkippen veel meer fijnstof uitstoot dan soortgenoten die op een andere manier gehuisvest zijn. Maar liefst zeventien keer zo veel. Dat is slecht voor de mens, het milieu en het klimaat. Moeten we dan terug naar de plofkip? Nee, zeker niet.
De prijs van een ei
De stap die we zetten met de Kipster-stal past bij ons uitgangspunt om onze gasten elke dag te verrassen met wat gezond, lekker en duurzaam is. Betaalbaar hoort ook bij dat rijtje stelregels. Die laatste doelstelling daagt ons uit, omdat duurzaamheid vaak een prijs heeft. Een prijs die niet altijd te rijmen is met wat de markt ervoor wil betalen. Kijk maar naar een ei. De prijs van een ei is de afgelopen jaren nauwelijks gestegen, terwijl een plakje kaas of vleeswaren de belegde boterham zeker duurder heeft gemaakt. Willen we gezamenlijk duurzamer eten en drinken, dan vraagt dat van iedereen een investering. Bij Albron nemen we daar graag ons aandeel in. Want als we bijvoorbeeld niet voor meer duurzame kippen en eieren kiezen, staan we stil. Ook dat is een kwestie van de kip of het ei. Van oorzaak en gevolg.
Durven kiezen
Het komt dus aan op keuzes. Op de weg naar duurzaamheid komen we op kruisingen. En elk kruispunt vraagt om keuzes, die niet altijd logisch of vanzelfsprekend zijn. Daarom draagt ons duurzaamheidsverslag van 2017 de titel Durven kiezen met gezond verstand. In dat verslag staan onze keuzes uit dat jaar. Inmiddels staan we alweer voor nieuwe vraagstukken, waar we dit jaar en volgend jaar passende antwoorden op geven. Een van die antwoorden is de keuze voor echt duurzame kippen, eieren en haantjes. Welke van die drie er ook als eerste was.
Comentários